Tüketici Hakem Heyeti Raportörleri Hizmet İçi Eğitim Programı 16-18 Şubat 2025 Tarihlerinde Antalya’da Gerçekleştirildi
18 Şubat 2025Tüketici Hakem Heyeti Raportörleri Hizmet İçi Eğitim Programı, 16-18 Şubat 2025 tarihlerinde Ticaret Bakanlığımız yöneticileri, Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Başkanı, Yargıtay 3. Hukuk Daire Üyesi, 13. Tüketici Mahkemesi Hakimi, Ticaret İl Müdürleri, THH Raportörleri ve sektör temsilcileri (sahibinden.com, Migros, Trendyol, PTT AVM) katılımıyla Antalya’da gerçekleştirildi.
Açılışını Bakan Yardımcımız Sayın Mahmut GÜRCAN’ın yaptığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Sn. Avni DİLBER'in, İç Ticaret Genel Müdürü Sn. Adem BAŞAR’ın ve diğer yöneticilerimizin faydalı sunumları ile üç gün boyunca devam eden programda; abonelik sözleşmeleri, ayıplı mallar ve hizmetler, tüketici hakem heyetlerinde görev ve yetki, garanti belgesi ve satış sonrası hizmetler, mesafeli satış sözleşmeleri, finansal sözleşmeler, iş yeri dışında kurulan sözleşmeler, taksitle satış sözleşmeleri, paket tur ve devre tatil sözleşmeleri, tüketicinin korunmasına ilişkin mevzuat ile ilgili güncel Yargıtay kararları, güncel uyuşmazlık konuları ve Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) konularına değinildi. İl Müdürlerimizin de öneri ve taleplerini ilettikleri programda, THH Raportörlerinin soruları cevaplandı.
Programda İl Müdürümüz de söz alarak, denetimlerde etkin sonuç alabilmek için fiyatların "haftalık/aylık/3 aylık periyotlarla" etkin takibinin önemini, ayrıca maliyet-fiyat analizlerinin büyük önem arz ettiğini, denetimler sonrasında gerçekleşen yaptırımların gerekli etkiyi bırakmadığını, etkin bir yaptırım için ciro üzerinden cezalandırmanın gerçekleşmesini, geçici kapamanın olmasının fahiş fiyat artışlarının ve fiyat tekelleşmesinin önüne geçebileceğini, piyasanın rahatlaması ve rekabetin artması için yeni tüketim kooperatiflerinin ve alternatif kanalların -belediye marketleri gibi- artırılmasının tüketicilere faydalı olacağını, e-ticaretin ve dijital rekabetin güçlendirilmesinin önemli olduğunu, üretim teşviklerinin artırılmasını, girdi maliyetlerinin düşürülmesini, aşırı kira yükselmesinin fiyatların düşmemesinde etkili olduğunu, üretimdeki aracı sayısının azaltılmasının enflasyonun düşürülmesi için de önemli olduğunu, ulusal ve zincir marketlerde firma merkezlerinin başka ilde olmasının ilgili odalar için ve ilin gelir / gider sıralamasında belirleyici olduğunu, bu durumun diğer illerimize aşırı iş yükü getirdiğini ifade etti.
Ayrıca, para politikaları ve döviz kontrolünün önemine vurgu yapan İl Müdürümüz ithalata bağımlı sektörlerde dalgalanmaların etkisinin azaltılmasının önemine değindi.
THH Raportörlerinin huzur hakkı alabilmesi ve Bakanlık Temsilcisi olabilmeleri için çalışma yapılması talebini iletti.
Son olarak, ilimizde bulunan ulusal, zincir ve yerel marketlerin yanı sıra esnaf, tacir, üretici işletmelerinin yöneticileri ile Sayın Valimizin koordinasyonunda yapılan etkin çalışmalara değindi. Bu çalışmaların, başta vatandaşlarımız olmak üzere esnafa, tacire, üreticiye olumlu yansıdığını, bu tür çalışmaların fayda sağladığına değinerek toplantının hayırlara vesile olmasını dileyerek programın gerçekleşmesinde katkısı olanlara teşekkür ederek sözlerini bitirdi.
3 gün boyunca devam eden hizmet içi eğitim programının gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.